Da li je moguće centralne sisteme za usisavanje ugraditi u već izgrađene objekte?
Svakako! Tačno je da je uobičajenije i jednostavnije instalirati sistem za centralno usisavanje u objekt u izgradnji ili kod većih adaptacija, nego u već sagrađen, ali isto je tako moguće izvesti ugradnju u već postojeći objekt. U takvom slučaju smanjujemo broj utičnica na minimum, a spojeve postavljamo na mesta koja nisu baš očigledna, i moguće ih je dobro sakriti (npr. uglovi koji se mogu zatvoriti Knauf pločama.
Da li je potrebno da se iselimo se zbog razbijanja zidova?
Ne. Ugradnja sistema za centralno usisavanje je jednostavna. Nema nikakvog preteranog razbijanja po zidovima, vertikalne proboje kroz vertikalne zidove, nosive ploče izvodimo posebnim dijamantnim bušilicama koji ne proizvode prašinu. Radnici su kod vas jedan radni dan, zavisno od veličine objekta.
Da li će posle ugradnje sustema za centralno usisavanje vaša kuća biti čistija?

Da, apsolutno. Enormna usisna snaga centralnog usisivača usisava svaku najtvrđu i najsakriveniju česticu prljavštine i alergene sa vašeg poda, pokućstva i zavesa. Kako sva prljavština putuje po vrlo glatkim plastičnim cevima do usisne jedinice, odnosno sanitarne vreće u njoj, nema bojazni, da bi se mikronske čestice vratile u usisanu prostoriju. Kod centralnog usisnog sustava filtriran vazduh se izbacuje iz objekta, zato je efekat čišćenja 100%. Prljavština ostaje filtrirana u sabirnoj posudi, ili se pomešana sa vodom samostalno izlije u kanalizaciju. Zato u takvom objektu nema mikroprašine, alergena i drugih očima nevidljivih mikro nečistoća, nema neugodnog mirisa posle usisavanja ili prašine, istovremeno je objekt provetren zbog enormnog protoka vazduha kroz centralni sistem za usisavanje.

Da li je centralni sistem za usisavanje skup, kolika je investicija?
Centralni usisivači su finansijski uporedivi sa ugrađenim mašinama za pranje sudova. Ugrađen DRAINVAC centralni sistem, zajedno sa instalacijama možete imati u vašoj kući već za manje od 1.000,00 EUR. Skuplji centralni sistemii koji omogućavaju usisavanje i mokre prljavštine i imaju odvod u kanalizaciju, u proseku su skuplji za 1.000,00 EUR-a.
Kako centralni usisivač radi?
Jednostavno, ubacivanjem, metalom obloženog, kraja savitljivog creva sa ručkom i četkom u utičnicu na zidu usisni uređaj proradi, prenese i odloži prljavštinu i alergene u sabirnu posudu (sanitarnu vreću) glavno usisnog uređaja, koji je smjšten u garaži ili podrumu. Kod instalacije centralnog sistema za usisavanje brzina suve prljavštine je najvažnija, a nepropustivost svih spojeva ključno, zato je jako važno, da vam instalaciju sistema izvedu osposobljeni i iskusni izvođači. Samozvani kućni majstori mogu cevi sprovesti u vlastitoj režiji uz uputstva naših stručnjaka, pri čemu firma VACSI preuzima pravo da pored savetovanja i nadzora obezbediti i potreban materijal.

Kod centralnog usisnog sustava filtriran vazduh se izbacuje iz objekta, zato je efekat čišćenja 100%. Prljavština ostaje filtrirana u sabirnoj posudi, ili se pomešana sa vodom samostalno izlije u kanalizaciju. Zato u takvom objektu nema mikroprašine, alergena i drugih očima nevidljivih mikro nečistoća, nema neugodnog mirisa posle usisavanja ili prašine, istovremeno je objekt provetren zbog enormnog protoka vazduha kroz centralni sistem za usisavanje.

Više informacija o delovanju centralnog sistema za usisavanje
Šta se događa sa prljavštinom?
Nekoliko puta godišnje vreću ili sabirnik jednostavno ispraznite. Naravno da nije potebno posebno naglašavati, da je centralni sistem sa automatskim odvodom, koji omogućava takođe i mokro usisavanje, daleko najkorisniji sistem, koji od korisnika ne zahteva nikakvo održavanje u smislu čišćenja ili pražnjenja sabirne posude. Ujedno takav sistem ima najširi spektar primene u stambenim, poslovnim i industrijskim objektima.
Da li su svi centralni sistemi za usisavanje jednaki?
Ne, nisu, ali zajednički im je način djelovanja.

DRAINVAC sistemi za centralno usisavanje se, s obzirom na tehnologiju, grubo, dele na tri različita sistema:

  1. suvi sistem
  2. kombinovani suvo/vodeni sistem bez odvoda (potrebno pražnjenje sabirne posude)
  3. kombinovani suvo/vodeni sistem sa odvodom

Naravno, nije potrebno posebno naglašavati, da je centralni sistem za usisavanje sa automatskim odvodom, koji omogućava istovremeno i mokro usisavanje, daleko najpraktičniji, jer od korisnika ne zahteva nikakvo održavanje, u smislu čišćenja ili pražnjenja sabirne posude. Ukratko, ovaj sistem je najrasprostranjeniji u upotrebi kako u porodičnim, tako u poslovnim i industrijskim objektima. Video insert prikazuje kako radi automatski centralni sistem za usisavanje uz automatsko ispiranje nečistoće.

Centralni sistem za usisavanje u objektu sastoji se od četiri celine:

  • cevni instalacijski sistem (razvodi se po objektu)
  • utičnice
  • komplet za usisavanje (kit)
  • usisna jedinica (usisivač)
Zašto je centralni sistem za usisavanje za osobe s alergijskim problemima bolji od klasičnog prenosivog usisivača?
Mnoge prljavštine, prašina i alergeni su premali, da bi ostali u vrećici klasičnih prenosivih usisivača, zato ih prolaze nazad u prostor i vazduh koji udišemo. Centralni usisivač odlaže čestice u sabirnik, koji je lociran izvan prostora, daleko od vaše porodice. Čestice, koje su presitne, filtrirane izlaze van objekta kroz odvod u zidu, gde se razgrađuju.
Tvrdite, da će centralni sistem za usisavanje odstraniti višak prljavštine iz moje kuće. Šta će još odstraniti?
Verovatno puno smanjiti kašljanje i kijanje.
Imam pretežno linoleum i parket podove. Zašto mi je i pored toga potreban centralni usisivač?
Centralni usisivač je prikladan za sve podne površine. Izvrstan je za mramor, kamen, pločice...i sve ostale. Ako prljavštinu brišete ručno, diže se mnogo prašine u vazduhu. Upotrebom posebnih nastavaka, vašim centralnim sistemom možete usisavati prašinu sa polica, slika, knjiga, ukrasa...
Obzirom da je centralni sistem za usisavanje toliko jak, da li to znači da će oštetiti tepihe?
Ne. Tepihe i tepisone uništava prljavština, koja je u njima. Kada ljudi hodaju po prljavim tepisima i tepisonima, prljavština se još jače utiskuje u njih i time ih uništava. Centralni sistem odstranjuje više prljavštine i time produžava vek trajanja vašim tepisima i tepisonima.
Da li je centralna usisna jedinica teška?
Glavna usisna jedinica ostaje u vašoj garaži ili podrumu/pomoćnoj prostoriji, Jedino što ćete vi prenositi je lagano savitljivo crevo sa priključcima. Usisni kompleti sadrže savitljivo crevo, metalnu cev sa prekidačem uklj/isklj kao i osnovne nastavke za usisavanje (četke različitih oblika i dimenzija za različita područja primene). Standardne dužine usisnih creva su 7,5 m, 10,5 m, 12 m i 15 m. Nudimo različitu paletu usisnih kompleta, čiji izbor savetujemo stranki prilikom kupovine. Za upotrebu u težim uslovima postoje posebni usisni kompleti od nerđajućeg čelika.
Gde su najčešće ugrađeni uređaji?
Garaže i podrumi, pomoćne prostorije su najprikladniji i najčešći prostori za ugradnju usisnih:
  1. prljavština i prašina su u potpunosti odstranjeni iz stambenog prostora,
  2. zvuk rada usisne jedinice je spolja (kod usisavanja se čuje samo zvuk vazduha koji prolazi kroz četku),
  3. omogućava čišćenje garaže i automobila.
Šta, ako bi uređaj ugradili u ormar?
To je moguće pod uslovom, da ima primereno provetravanje. Obično se takva rešenja primenjuju u stanovima, recimo pod kuhinjski pult.
Koliko je zidnih utičnica u potrebno u prosečno velikom stanu?
Obično je potrebno, da imamo jednu utičnicu na svakih 30-50 m2 podne površine. Normalno je, da što ih više imamo čišćenje je lakše. Sa druge strane što je više utičnica, to je ugradnja skuplja. Kada se odlučite koliko ćete utičnica ugraditi, ne zaboravite tada i na podrum, garažu, spoljnu terasu, dvorište...
Imam duge hodnike. Da li će ih crevo centralnog usisivača dosegnuti?
Da. Jednostavno joj dodajete produžetke, ili ugradite više zidnih utičnica. Standardne dužine usisnih creva su 7,5 m, 10,5 m, 12 m in 15 m.
Šta uključuje uređaj?
Postavljanjem savitljivog usisnog creva u utičnicu u zidu spoje se dva 24-voltna(niski napon) kontakta i automatski se uključuje uređaj(u garaži ili podrumu). Moguće je započeti sa usisavanjem. Neki usisni kompleti imaju ručku sa prekidačem za uklj/isklj, u tom slučaju su kod priključivanja cijevi u utičnicu na uključuje uređaj, već je kontrola preko ručke sa prekidačem.
Šta se dogodi u slučaju, da moja deca dotaknu 24 voltni kontakt u utičnici?
24V je niski napon - isti onaj koji koristite za upotrebu zvučnika - nije opasan.
Da li mogu sa svojim centralnim sistemom za usisavanje usisavati vodu ili druge tečnosti?
Da, svakako. Sa kombinovanim centralnim sistemom mogu se usisavati tečnosti i mokre prljavštine. Takav sistem se posebno upotrebljava u javnim objektima (za mokro čišćenje tepiha, kuhinja, keramičkih površina), poslovnim i industrijskim zgradama (auto praonice, ugostiteljski objekti, frizerski saloni, zdravstvene ustanove i ordinacije, konjušnice, veterinarske stanice....), u industrijskim objektima (sa ugrađenim dodatnim separatorima za usisavanje strugotina, tehnoloških voda....). Za ugradnju kombinovanog suvo/mokrog sistava za usisavanje, moramo obezbediti usisnoj jedinici vodeni priključak 1/2 cola, a kod ugradnje sabirne posude sa automatskim pražnjenjem (samoodvodom) i odvod u kanalizaciju (najmanji fi 50mm).

Vpis na mailing listo
To polje pustite prazno: